Moederschap in tijden van isolement

Zoals al mijn klanten van mij gewend zijn, stuur ik elke gezinslid voor hun verjaardag een foto toe.  Een grote verrassing was toen ze mij mededeelde dat ze inmiddels bevallen was hun tweede kind en haar verjaardag heeft gevierd tijdens deze isolement.

Ik was totaal verrast, verrast door het feit dat ik geen idee had dat ze zwanger was en hoe blij ik voor ze was. 

De gedachten kwamen in me op over hoe het moet zijn om zwanger te zijn en om te bevallen in de rare tijden.


Ik bleef mezelf afvragen terwijl ik naar haar vrolijke foto keek hoe het voor haar was geweest om tijdens deze COVID-19 tijden zwanger te zijn en hoe ze de bevalling heeft ervaart wetende dat er andere veiligheidsmaatregelen zijn in ziekenhuizen in deze tijd. Nodige maatregelen die eigenlijk tegen alle humanistische vormen van bevallingen gaan.


Om maar een voorbeeld te noemen het feit dat enkel de partner, vroedvrouw en gynaecoloog aanwezig mogen zijn tijdens de bevalling. Dit om alle besmetting risico te minimaliseren.

Dat betekend ook dus dat veel doula’s en fotografen er niet bij aanwezig kunnen zijn. Voor veel vrouwen is het dus verre weg van een bevalling die ze zolang voor ogen hadden.

Ik hoop vanuit diep in mijn hart dat deze pandemie met hoge vaart passeert zodat de toekomstige moeders kunnen bevallen zoals wij dat hebben kunnen doen. Dat ze weer de keuze hebben wie ze erbij willen hebben tijdens de bevalling, een moeder, een zus, een doula en/of een fotografe die dit speciaal moment voor eeuwig vast legt.


Er is dus ook een zonnige kant aan dit alles en dat is dat drukte die verse ouders ervaren als er veel visite komt kijken, er nu niet is. Er is tijd voor elkaar, echt tijd, rust om elkaar te ontmoeten, om te wennen en om te genieten van elkaar in alle rust.

Er heerst een soort magie,  een diepe connectie met elkaar, de liefde naar elkaar, en niet  de drukte die er soms ook is als er visite komt om naar de kersverse baby te komen kijken.


Om de sfeer niet te breken, als geboerte documentaire fotograaf bij ziekenhuizen of thuis, moeste ik zo stil mogelijk te werk gaan, alsof ik er niet zou zijn, om zo elk moment zo puur en natuurlijk mogelijk vast te kunnen leggen met mijn camera. Ik geniet zoveel elke keer...


Misschien is het ook tijd voor een goede reflexie als dit allemaal achter de rug is. Dat we stilstaan en nadenken over wat we belangrijk vinden. Wat echt bij ons past, te kijken naar welke dingen of zaken hetzelfde kunnen blijven en waar we liever eens plek maken voor iets nieuws. 


Hierbij wil ik deze foto met jullie delen. Een zeer intieme foto van me na de bevalling van mijn dochter, een foto die exact weergeeft hoe het is na een bevalling. Een moeder zonder make-up, trots op wat ze zojuist heeft bereikt ... 

Een fijne moederdag aan alle mama's en oma's


Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws?

Meld hier aan!


Voor alle vragen en commentaren, bij mijn website heb ik een CHAT beneden aan de rechte kant voor jouw altijd klaar staan.

Volg je me al op Facebook? Click hier!

Volg je me al op Instagram?Hou het vol!!! #FlattenTheCurve #ikblijfthuis #blijfthuis
8 keer bekeken0 reacties

© 2020 by  Madam Online

  • Vimeo - Black Circle
  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

+32 (0) 486 393 082

Pelt, België